Yoga en Adem, Pranayama

Adem is leven. Pranayama gaat over adem en levensenergie.
Onderstaande plaat geeft ons zenuwgestel, de sympathicus en parasympathicus.In deze plaat kunnen we zien hoe stress of schrik de sympathicus activeert. De speekselproductie stopt, kringspieren zetten vast, bronchiën verwijden, de hartslag wordt sneller, spijsvertering wordt stopgezet en de ogen worden ingesteld op in de verte kijken. Dit alles in een fractie van een seconde en tegelijkertijd “in sympathie”. De Parasympathicus brengt de sympathische reflex weer tot rust.

Slechts één onderdeel van dit systeem kunnen we met de wil beïnvloeden: De Adem. Door de adem tot rust te brengen kunnen we het hele sympathische systeem weer tot rust brengen. We kunnen beter lezen, beter naar toilet, beter ons eten verteren en nog veel meer.

Yoga leert hoe we de adem tot rust kunnen brengen en is daarmee van onschatbaar belang voor een gezond leven.

Pranayama gaat over werken met levensenergie. De adem is daar primaire drager van.

Het beoefenen van Pranayama is ingrijpend. De mogelijke baten zijn groot, maar Pranyama is niet iets om “eens even te proberen”. Voor veel mensen is een goede leraar een voorwaarde. Sommigen kunnen zelf aan de slag, maar dat vraagt een aanzienlijke dosis studie, zelfdiscipline en inzicht. Voor de mensen die ik begeleid heb ik een kort overzicht geschreven van de serie oefeningen die ik zelf elke dag doe. De link hieronder geeft het overzicht.

Pranayama overzicht René Tol

Voorafgaande aan elke Pranayama sessie is het aanbevolen om de neus te reinigen met een Neti Kannetje met licht zout water (half theelepeltje zeezout in een glas water). Neti kannetjes zijn verkrijgbaar via internet of speciale yoga winkels. Daarnaast is het aanbevolen om de bloeddruk (zowel bovendruk als onderdruk!) te checken voordat je met Pranayama begint en daarna regelmatig gedurende de eerste maanden van beoefening. Bij afwijkende bloeddruk stoppen met de beoefening en consult zoeken bij huisarts of Pranayama specialist.

Ik geeft Pranayama bijscholingen voor yogaprofessionals en ademtechniek introducties voor belangstellenden en professionals in bedrijf en organisatie (zie “de Ademende Professional”).